top of page

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Νίκαιας & Αγ. Ι. Ρέντη υπάγονται στο Τμήμα Βιβλιοθηκών & Ιστορικού Αρχείου το οποίο εντάσσεται στη Διεύθυνση Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη. Οι Βιβλιοθήκες ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα καταλογογράφησης, ταξινόμησης και θεματικής ευρετηρίασης και στόχος τους είναι να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν διαρκώς τις υπηρεσίες που προφέρουν στο κοινό τους.
Διαθέτουν οργανωμένες συλλογές που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο γνώσης και εμπλουτίζονται συστηματικά όλο το χρόνο με προσθήκη νέων τίτλων. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε μέλη και αναγνώστες (δανεισμός βιβλίων, dvd, cd-rom, cd μουσικής, ασύρματο δίκτυο wi-fi, εκτύπωση, φωτοτύπιση).
Διοργανώνουν εκδηλώσεις-σεμιναριακούς κύκλους-εκπαιδευτικά προγράμματα-ξεναγήσεις-λέσχες ανάγνωσης κ.α.  Αρκεί η αστυνομική  σας ταυτότητα και ένας πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΚΟ για να γίνετε μέλος στις βιβλιοθήκες μας!

Vivliothiki_DSC2597.jpg

   Εκδηλώσεις 

Οι Βιβλιοθήκες μας επιδεικνύουν μεγάλη δραστηριότητα σε εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Εξυπηρετούν και καλύπτουν τις πνευματικές, ψυχαγωγικές, πληροφοριακές και εκπαιδευτικές ανάγκες των δημοτών, καθώς και των κατοίκων των γειτονικών Δήμων. Αναλυτικότερα στους χώρους των βιβλιοθηκών υλοποιούνται:

37856402_1369843956452577_3239447557948047360_n.jpg

Ξεναγήσεις

Οι βιβλιοθήκες πραγματοποιούν ξεναγήσεις στους χώρους τους, με αναλυτικές παρουσιάσεις όλων των τμημάτων, του συστήματος αυτοματοποίησης και του τρόπου λειτουργίας τους. Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και σε μέλη συλλόγων, σωματείων, ιδιώτες κλπ. Πραγματοποιούνται πάντα τις ώρες λειτουργίας των βιβλιοθηκών, διαρκούν τουλάχιστον 45΄και περιλαμβάνουν μια σύντομη και ευχάριστη βόλτα σε όλους τους ορόφους και τους χώρους με παράλληλη αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρονται. Οι ομαδικές επισκέψεις οργανώνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα ξεναγήσεων της βιβλιοθήκης. Ο υπεύθυνος της ομάδας, η οποία ξεναγείται, συνεργάζεται μετά το τέλος της επίσκεψης με το προσωπικό της βιβλιοθήκης για τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου. Δηλώστε συμμετοχή στην ηλεκτρονική φόρμα για τις ξεναγήσεις.

Λέσχες Ανάγνωσης

Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως μια φορά το μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού. Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελείται ουσιαστικά από μια παρέα, με κοινό παρονομαστή και επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση. Λειτουργεί με απλό τρόπο αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος για την ελεύθερη ώρα μας. Στις βιβλιοθήκες λειτουργούν Λέσχες Ανάγνωσης για ενήλικες και παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεργασίες με φορείς

Ενδεικτικά αναφέρουμε φορείς με τους οποίους έχουν συνεργαστεί οι Βιβλιοθήκες μας: Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, WWF Ελλάς, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εκπαιδευτικοί φορείς Α΄ βάθμιας & Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, Future Library, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε), "Όλοι μαζί μπορούμε".

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θεωρούνται ένα εναλλακτικό είδος διδασκαλίας και δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να αφομοιώσουν αποδοτικότερα τη διδακτέα ύλη (και όχι μόνο), μέσα από πρωτότυπες μορφές διδασκαλίας που προϋποθέτουν τη δραστηριοποίηση και την ενεργητική συμμετοχή τους. Οι βιβλιοθήκες μας κατέχουν πολύχρονη εμπειρία στην οργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που απευθύνονται σε σχολικά τμήματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι αξιολογήσεις των δασκάλων αποτελούν εργαλείο συνεχούς εξέλιξης για το προσωπικό των βιβλιοθηκών.    Δείτε περισσότερα...

Καλοκαιρινές Παιδικές Δράσεις

Έχουν καθιερωθεί στις βιβλιοθήκες μας από το 2012 όταν ξεκίνησε "Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας", αποτέλεσμα της συνεργασίας των βιβλιοθηκών Νίκαιας-Ρέντη με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος".

Κάθε Κάθε καλοκαίρι οι βιβλιοθήκες μας διοργανώνουν και πραγματοποιούν πλήθος εκδηλώσεων που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και εφήβους που μένουν στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες, με στόχο να μεταμορφωθούν οι βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης.

Ώρες Λειτουργίας

Βιβλιοθήκη  Αγ. Ι. Ρέντη

Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Δευτέρα και Παρασκευή: 08:00 - 14:00 

Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη: 08:00 - 20:00 
Σάββατο: 10:00 - 14:00

Χειμερινό:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 13:00 - 20:00 

Θερινό:

Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 10:00 - 17:00
Τρίτη-Πέμπτη: 13:00 - 20:00

bottom of page